Om

nor - eng - ger

Velkommen!


Toftemo Turiststasjon ligger ved E6, 2 km. nord for Dovre sentrum, 10 km. sør for Dombås.


Vi er en ærverdig tilbyder av komfort, og beliggenheten gir deg som gjest hos oss enkel tilgang til gode overnattingsmuligheter og samtidig nærhet til mange flotte naturopplevelser.

 


Vi har levert siden Toftemo ble åpnet som skysstasjon i 1820, og det drar du som vår gjest god nytte av.


Våre gjester kommer alltid tilbake, og vi ønsker deg hjertelig velkommen.

HistorieToftemo er en skysstasjon med lange tradisjoner og solide røtter i både virksomhet og lokalitet. Stedet var opprinnelig en del av Tofte Kongsgård som ligger oppe i dalsiden på Dovre. Her passerte både kongelige og andre fjellfarende langs den gamle kongevegen mot Nidaros, og Tofte fungerte som skysstasjon her i flere hundre år.


Omkring 1820 ble veien lagt om til å  gå nede i dalen slik den gjør i dag. Brukerne på Tofte, Paul og Marie, besluttet da å bygge ny skysstasjon og gjestgiveri langs  den nye veien, og dét ble starten på dagens Toftemo Turiststasjon. Blant annet ble Tingstugu bygget, med ett stort rom som ble benyttet når det var bygdating, og ett lite som ble kalt fantstugu eller "slarkeklevan". I kjelleren var det bygget arrest. En skysstasjon var nemlig forpliktet til å huse all slags farende folk!


I 1906 kom det imidlertid meget fint besøk til Toftemo. På sin kroningsferd til Trondheim overnattet kong Håkon VII, dronning Maud og vesle kronprins Olav på Toftemo - en stor begivenhet for både vertinne Sigrid Tofte og bygdafolk.


Litt over femti år senere vendte Olav tilbake til Toftemo under sin signingsferd. Besøket var visstnok helt uanmeldt, og vertskapet fikk en telefon  fra slottet dagen før besøket skulle finne sted. Olav ville gjerne hilse på slektningene til hun som drev skysstasjonen i 1906.


På disse årene hadde imidlertid Toftemo forandret seg svært mye. Etter krigen måtte en omfattende opprydding til, og  stedet var bortleid til driftere utenfor gården Tofte i mange år. 


I 1972 gjorde masseturismen sitt inntog i Norge, med nye ønsker og krav fra reisende. Jorunn og Tor Landheim tok da over driften på Toftemo, og stedet gikk gjennom sin til nå største restaurering. Mye ble revet og enda mer bygget opp, til Toftemo fremstod slik det fortsatt gjør i dag, driftet av Jorunn og Tors datter Oda Marie.   


Nesten 200 år har gått siden Paul P. Tofte satte opp de første husene på Toftemo. Han hadde nok ikke kjent seg igjen om han hadde sett stedet i dag, men som den fremsynt mannen han var ville han kanskje nikke godkjennende til alt sammen.

Om Dovrebygda


 •  Moskus
 • Storslagen natur med naturreservat
 • Tre nasjonalparker
 • Gode fiskemuligheter
 • Frisk luft
 • Gode parkeringsmuligheter
 • Mange spisesteder
 • Knutepunkt mellom nord-sør og øst-vest
 • Hjerleid, skole og håndverkssenter
 • Bygningshistorisk park
 • Tre kirker
 • Minnepark
 • Mange sykkel- og turmuligheter

Aktiviteter


- et mangfold av muligheter


Toftemo og Dovre er en perfekt base for deg som er glad i naturopplevelser. Går du et par minutter på beina er du omgitt av flotte, erverdige furutrær i et fint skogsområde. Her er det gode muligheter for spaserturer på godt underlag, med mye god rekreasjon. Luften er forresten frisk og god også!


Beliggende i hjertet av landet byr Dovre på vakre og ville fjell på alle kanter. Bare 20 minutter med bil og du er midt i fjellheimen. Her kan du nyte både Dovrefjell, Rondane og Jotunheimen, til fots, på sykkel, på ski, på hesteryggen eller bak en hundeslede.

 © Toftemo Turiststasjon - Vestsidevegen 1, 2662 Dovre T: + 47 61 24 00 45 E: post@toftemo.no